Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD di Pusat)

Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD di Pusat) ialah pilihan rawatan yang menuras darah anda di luar badan dengan menggunakan mesin hemodialisis dan penuras buatan, dinamakan alat dialisis. Di sini anda boleh mempelajari lebih lanjut tentang Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD Di Pusat). 

Apakah Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD di Pusat)?

Hemodialisis (HD) adalah sejenis dialisis yang menuras darah anda di luar badan dengan menggunakan mesin dan alat dialisis, iaitu penuras buatan yang bertindak seperti buah pinggang tiruan. 

Pesakit membaca buku sambil melakukan terapi Hemodialisis di Pusat Rawatan

Bagaimana Hemodialisis di Pusat Rawatan (In-Centre HD) dilakukan?

Jika anda menjalani rawatan Hemodialisis di Pusat Rawatan (In-Centre HD), biasanya anda akan berulang-alik ke hospital atau klinik dialisis anda 3 kali seminggu untuk menerima rawatan 3-5 jam setiap kali, bergantung pada jadual dialisis yang ditetapkan oleh pakar klinikal anda. Di sana, anda akan dijaga oleh seorang jururawat atau pakar klinikal sepanjang rawatan anda.  

Gambar menunjukkan Klinik dialisis di siang dan malam hari

Memilih jenis Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD di Pusat)

Jika anda dan pakar klinikal anda memutuskan bahawa Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD di Pusat) adalah pilihan rawatan terbaik untuk anda, anda mungkin boleh memilih antara menerima rawatan di pusat pada waktu siang (HD siang) atau, dalam sesetengah kes, menjalani HD pada waktu malam (HD malam atau nokturnal). Hemodialisis (HD) siang adalah pilihan rawatan paling umum dan kemungkinan besar merupakan pilihan yang anda ada. Sesi rawatan anda akan dijadualkan pada masa yang sesuai dengan hospital dan klinik anda. Hari dan masa untuk rawatan akan diperuntukkan, bergantung pada kekosongan. 

Kateter dengan akses darah untuk pesakit HD

Persediaan untuk Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD di Pusat)

Sebelum rawatan Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD di Pusat) dimulakan, anda juga perlu menjalani prosedur pembedahan untuk menyediakan tempat laluan dialisis di bawah kulit yang dinamakan fistula. Fistula dialisis ini membolehkan darah belum dituras mengalir keluar dari saluran darah anda melalui mesin dialisis dan membolehkan darah bersih mengalir masuk kembali ke dalam saluran darah. Laluan ke fistula ini dibuat dengan menyuntik dua jarum ke dalam saluran darah dalam fistula.

Jururawat bercakap mengenai kelebihan rawatan hemodialisis di pusat rawatan dengan pesakit dan penjaga

Kelebihan Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD di Pusat)

Hemodialisis di Pusat Rawatan (HD di Pusat) dilakukan di bawah pengawasan dan sokongan pasukan klinikal, ini bermakna orang lain akan menjaga anda semasa rawatan. Anda boleh menggunakan masa rawatan anda untuk tidur, membaca, bekerja dengan komputer riba anda, mendengar muzik atau melakukan sesuatu yang anda gemari. Anda juga berpeluang untuk berbual dengan pesakit dialisis lain, jadi anda boleh bertukar-tukar maklumat dan cerita tentang perjalanan dialisis yang sama atau berlainan daripada anda. 

Apakah langkah seterusnya?

1.-BAXTER_DTP_SubPage_TREATMENT_Peritoneal-Dialysis-(PD)-at-Home_small-tiles.png

Dialisis Peritoneal (PD) di Rumah

Terdapat jenis dialisis yang lain – ada yang boleh dilakukan di rumah. Ketahui lebih lanjut tentang dialisis peritoneal (PD). 

1.-BAXTER_DTP_SubPage_TREATMENT_Home-Haemodialysis-(Home-HD)_small-tiles.png

Hemodialisis di Rumah (HD di Rumah)

Anda mungkin boleh melakukan hemodialisis dalam keselesaan rumah anda sendiri. Ketahui lebih lanjut tentang hemodialisis di rumah (HHD). 

1.-BAXTER_DTP_SubPage_TREATMENT_Other-Chronic-Kidney-Disease-(CKD)-Treatment-Options_small-tiles.png

Pilihan Rawatan Lain

Jika anda dan pakar klinikal anda memutuskan bahawa dialisis tidak sesuai untuk anda, terdapat pilihan rawatan lain yang boleh anda pertimbangkan. Ketahui lebih lanjut tentang pilihan lain untuk merawat penyakit buah pinggang kronik (CKD).